VII. kerület - közös megemlékezés a Klauzál téren

Kedves VII. kerületi szervezők. Ezt a témát a közös megemlékezés miatt indítottam el. Ahogy az a személyes megbeszéléseken elhangzott, a 7. kerület önkormányzat június 21-én délután 5 órára szervez egy megemlékezést a Klauzál térre. A közös emailben, amit már korábban kiküldtem, az alábbi adatok voltak: Az önkormányzat ötleteket vár, milyen programok legyenek a megemlékezésen: o Itt szerintem igénybe vehetnénk az Archivum segítségét egy média anyag összeállításában, és azt ki lehetne vetíteni, akár egy teljes ház homlokzatára. - zenészek, zenekarok, szavalók, jelentkezhetnek erre a programra, és ha van visszaemlékezés a Klauzál térről, azok szövegéből is lehetne összeállítani egy rövidebb szöveget ami felolvasásra kerül o Arra is gondoltam hogy az „Erzsébetváros” és a „helyi téma” lapban be lehetne tenni a plakátot, illetve a Klauzál téri megemlékezésről is be lehetne tenni pár mondatot. Sokan a 7. kerületben, a Klauzál téri megemlékezés előtt vagy után tervezik, a ház előtti megemlékezést.Érdemes tehát úgy alakítani a ház előtti programot, hogy onnan, vagy oda átsétálni, és útközben, több , másik csillagos ház megemlékezésén részt venni. Szép estét!

Én az Akácfa u. 59. előtt tartok megemlékezést. 4-re hirdetem meg, negyed ötkor elkezdjük, és akkor felhívom a résztvevők figyelmét, hogy ötre menjünk át együtt a Klauzál térre!
Én csak beszédet tervezek, felidézem azt, amit nagymamám mesélt erről az ebben az időben, majd a gettóban (ugyanebben a házban) átéltekről, felolvasok egy részletet Bálint Ármin (Bálint György író, kritikus, publicista apja) naplójából. A Klauzál téren szerintem legyen rövid megemlékezés, vetítés, majd koncert! Én azért sem tervezek külön műsort, mert inkább menjünk át együtt a Klauzál térre! Üdvözlök mindenkit Judit

Kedves Mindenki, nagyon jó ötlet, nekem van egy emlékezőm, akit ugyan még nem kérdeztem ki részletesebben, de a Vilma kir.né úti PIH Fiúárvaházból került 44 telén a Klauzál téri csarnokba. Erről biztosan lehetne kérdezni és a szövegét valami módon felhasználni.
Én a Király u. 51-nél szervezek, egyelőre egy kis kiállításban és esetleg felolvasásában gondolkodom.
Így én is megpróbálom negyed 5-re hirdetni és odaérni 5-re a Klauzál térre (ez még függ attól is, mikor ér rá a felolvasó emberem).

Minden jót, Sch. Alexa

Kedves Mindenki,
Kovács Márton zeneszerző és Bánfalvi Eszter színész jelentkezik a központi megemlékezésre (Kányádi Sándor versére Kovács M. írt zenét: Régi kérdés, a dal az Egyszer élünk... című Mohácsi-darabban hangzott el a Nemzeti Színház előző korszakában nagy sikerrel).

Kovács Márton mobil: 06 20 7777 473, e-mail: kovacs.marton.balazs@gmail.com
Keressétek, várja a hívást.

17:00 Klauzál tér. Erzsébetvárosi civil-önkormányzati megemlékezés
Program:
· Köszöntő: Miről szól a mai nap?
· Felolvasás: Csillagos házban Erzsébetvárosban
· Vattamány Zsolt polgármester, Budapest-Erzsébetváros emlékbeszéde
· Fájdalmas búcsú
Közreműködik a Klezmerész Együttes.

Ez a VII. kerületben van? Mikor?

Június 21., du. 5 órakor, a Klauzál téren.

A tervezett programunk:

16:00 Rumbach Sebestyén utca 3.: „Itt élt Winter Éva, élt 22 évet”
Megemlékezés a ház egykori és mai lakói által. Vagy a ház udvarán vagy a Rumbach – Wesselényi sarkon.

W. Évi a nagymamám féltestvére volt és október 15-én délután elvitték az utcáról a nyilasok. Több tábort is megjárt végül Mauthausenben hunyt el.
Itt elmeséljük az életét, felsoroljuk, kik laktak a házban 1941-ben, eléneklünk 2 dalt. (Hegedüs a háztetőn: Sabbat prayer, Anatevka)

Innen megyünk át a Klauzál térre
Gábor

Sziasztok,
szeretnék javaslatokat kérni, hogy a Klauzál téri megemlékezés alatt melyik visszaemlékezésből olvassunk fel? Ki segítene nekem a szerkesztésben?

Gábor

Kedves Gábor , én szívesen segítek a szerkesztésben, de a válogatást a nagyközönségre bíznám...