10 dokumentumfilm a zsidóüldözésről

június 21.
13:30

Cirko-Gejzír Mozi
1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15-17.
(1) 269 1915 www.cirkofilm.hu

A Cirko a csillagosházakat, gettósítást, bújkálást, munkatábort és megsemmisítő tábort a túlélők és szemtanúk történetein keresztül bemutató dokumentumfilmekkel emlékezik.
Minden filmet magyar hanggal vetítünk, 5-öt angol vagy német feliratozással.
Vetítés 13:30-tól este 10-ig, két teremben. A vetítések ingyenesek.

13:30 – 20:00-ig minden film előtt Megjelölt zsidók meneteltetése Budapest utcáin 1944. október 17. 1944, néma, 1 perc

Az 1944. október 15-i nyilas hatalomátvételt követően a Népszínház utcában – a fővárosban szinte egyedülálló módon - fegyveres ellenállás tört ki, amelyet csak napok alatt sikerült német segítséggel leverni. A nyilasok elrettentésül október 16-án a környékbeli csillagos házakból a Tisza Kálmán téri (ma II. János Pál pápa tér) Városi Színház (ma Erkel Színház) elé tereltek több száz embert. Igazoltatásuk és kifosztásuk után a lóversenypálya épületében (Tattersal) kellett tölteniük az éjszakát, majd a következő két napban a város különböző pontjain meneteltették a többnyire nőkből, idős emberekből és gyerekekből álló tömeget. A menetről számos fotó és ez az egyperces némafilm maradt fenn.

13:30 Szomszédok voltak

r: Varga Zsuzsanna, 2005, 62 perc, angol felirattal
Gettó, téglagyár, vasútállomás, tömegsír - ezúttal a magyarországi zsidók szomszédai emlékeznek. Mit tettek és mit tehettek volna? Mit láttak és mit akartak látni a közvetlen közelükben zajló eseményekből a második világháború végnapjaiban?

14:00 Fény-képek gyermekeinknek

r: Surányi András, Simó Sándor, Kőszegi Edit, 1988, 75 perc, angol felirattal
Budapesti zsidók, túlélők mesélik el személyes történeteiket családi fotók, tábori levelek, dokumentumok segítségével. Idős emberek emlékeznek: kényszermunka; sárga csillag rendelet; csillagos házakba való kényszerítés; nyilas terror és öldöklés; teljes kifosztás és gettósítás.

15:00 Eva A5116

r: Nádasy László, 1963, 87 perc
Éva lengyel orvostanhallgató. Életében először utazik Magyarországra, hogy megtalálja szüleit, családját és rokonait, tizenhat évvel azután, hogy Auschwitzből szabadult. Egyetlen segítsége a karján lévő tetoválás: A5116. Az A betű Magyarországot jelöli, az 5116-os szám pedig egy délnyugati magyar településre utal. Apák, anyák, rokonok és szomszédok ismerik fel…

15:30 A Kasztner-vonat

r: Radó Gyula, 2006, 150 perc
Kasztner Rezső 1944-ben csaknem 1700 magyar és lengyel zsidót mentett meg a biztos pusztulástól, Izraelben mégis árulónak, náci kollaboránsnak kiáltottak ki, perbe fogták, 1957-ben lakása előtt lelőtték.

16:45 Igazak

r: Sipos András, 1993, 64 perc, angol felirattal
A film néhány történetet mutat be a vészkorszak hőstettei közül. Megismerjük Almásy Tibor, Thassy Jenő, a Homonnay család és mások embermentő akcióit. Az embermentők, az Igazak: saját életüket kockáztatva mentették üldözött zsidó honfitársaikat a második világháború idején.

18:00 Viszontlátás. A túlélés emlékei

r: Sipos András, 1992, 45 perc, német felirattal
1990. októberében 200 idősödő magyar zsidó asszony Németországba, Allendorfba látogat. Allendorf a buchenwaldi koncentrációs tábor része volt a 2. világháború alatt. A látogatás előhozza a 45 évvel korábbi, azóta sem halványuló emlékeket, s az egykori rabok mesélnek az SS és a csendőrök brutalitásáról, a magyarok részvétlenségéről; rokonaik meggyilkolásáról, a csillagos házakban és a gettóban, a deportálás és koncentrációs táborban való kínzatásuk részleteiről. A találkozás paradoxona: miközben az asszonyok rettenetes emlékeiket sorolják, felszínre tör a vidám, nótázó-tréfálkozó bakfis, aki majd fél évszázada gyalogolt a lágerből a hadianyag-gyárba.

18:30 Egy év

r: Sipos András, 2014, 69 perc
A német megszállás 70. évfordulóján 12 egykori osztálytárs, Toldy gimnazista emlékezik a tragikus fordulatra. A történelem a gyerekkor alulnézetéből különösen változatos képet mutat: volt, akinek álnéven való bujkálást jelentett, másnak vidéki nagyszülőknél töltött hosszú nyaralást. Volt, akinek csillagos házat, s akinek gettót. Olyan osztálytárs is megszólal, aki a bombázásban elvesztette a fél kezét, s olyan is, aki kivégzés szemtanúja volt. A filmben közreműködnek többek között Kézdy György, Ungváry Rudolf, Kende János, Székely József.

19:00 Emberekkel történt

r: Fehéri Tamás, 1999, 88 perc
A film archív- és híradófilmek segítségével mutatja be a magyarországi antiszemitizmus 1919 és 1944 közötti történetét, a zsidókat a gazdasági életből kiszorító törvényektől a gázkamrákig.

20:00 Társasutazás

r: Gazdag Gyula, 1984, 75 perc, angol felirattal
Négy autóbusznyi középkorú, idősödő ember fizetett be a Coopturist morbidnak tetsző ajánlatára: utazás az egykori haláltáborba. Az emlékezők - gondolatban ki tudja hányadszor, a valóságban többségükben - legalább egyszer már jártak errefelé, persze nem a Coopturist, hanem a Endre László 'szervezésében'. Közeledvén Auschwitz-Birkenau felé a társasutazók mesélni kezdenek. Szinte szenvtelenül elevenítik fel az akkor harminc éve történteket: a hatvani gettót, a marhavagonokat, a barakkokat, a kopaszra nyírást, Mengelét, az elgázosított fürdőket, a füstölő krematórium-kéményeket. Egy régebbi társasutazás közös élményeit idézik, osztják meg egymással - és a kamera révén a nézővel.

Köszönjük a filmrendezők nagylelkű hozzájárulását!