XIV. kerület, Cházár András utca 9.

(XIV., Szent Domonkos utca 9.)

Ismeri a ház történetét? Mesélje el!

Reflexiók

Földi Ervin
2014. június 24., kedd

A mai Cházár András, akkori Szt. Domonkos 2-ben laktunk 1939-tól (ma már nincs meg, lebontották, helyén lakótelep épült). Innen kellett a 9. sz. alatti csillagos házba költöztünk (megvan ma is), amikor az erre vonatkozó rendelet megjelent. Egy nagy, négyszobás lakás egyik szobájába kerültünk: szüleim, anyai nagymamám, és a bátyámmal én is. Talán valamennyi lakás zsidóké volt. Ott maradt természetesen a lakás tulajdonosa Arató Lajos (?) és családja is. Egy szobát kaptunk.

Tovább...

Akikre még a házból emlékszem: Albert Erzsi operaénekes, aki nem volt zsidó, de a férje, Rosenberg (?)... igen, nekünk távoli rokonunk. Volt egy Rónai nevű velünk egykorú fiú, aki Erdélybe valósi volt. Hosszas filozófiai fejtegetéseire emlékszem. Még itt laktunk, amikor a fölöttünk jó magasan repülőről röpcédulák hullottak le, ebben megírták, hogy a vidéki zsidóságot Auschwitzba vitték. Ugyanitt kaptunk egy kézzel írt, nehezen olvasható levelezőlapot, amit egyik Nyíracsádról deportált rokonunk írt, amit a nyíregyházi gettó kerítésén át kiadott, és amelyben elbúcsúzik tőlünk. Persze ő nem tudta, hogy mi hol vagyunk, és az akkori Szt. Domonkos utca 2-be címezte.

A szomszédos 7. és 5. számú házak is csillagosak volt. Az udvarok közösek voltak, így kapcsolatban lehettünk az ottaniakkal is. Itt járt a nálam idősebb Elfer Vera zongoraművész, aki 1956-ban Zathureczky Endre hegedűművésszel Amerikába került. A hálón felkereshető annak a városnak Elfer Veráról szóló nagyon szép megemlékezése, ahol letelepedett. Itt volt még Ács Klára grafológus, aki az írások elemzéséről írt könyvet. Az 5-ös házban egy szobrász lakott, talán Dick Manónak hívták, de ebben nem vagyok biztos.

Földi Ervin, sz. 1931. Fisch családnévvel, Budapesten.